Bebek elbiselerine çok düşkünüm bu aralar. Ne görsem deneyesim geliyor. Her tür örgüde bunu yapmak istiyorum ama kız elbiselerine ayrı bir ilgim var 😊 Bugün de kumaşla karışık bir elbise çalışacağız. Hazır havalar da ısınmaya başlamışken elbise yapmanın tam zamanı. Hazırsak başlayalım.
MALZEMELER
Kartopu baby soft ip ( 1 yumak)
3 mm tığ
Düğme
3 mm tığ
Düğme
ROBA YAPIMI
130 zincir çekelim. İlk sırada beden kol ayrımlarına başlayacağız.
1. Sıra ) 4. zincirden itibaren 20 trabzan (ön için) örelim . 2 zincir çekip bir sonraki yuvadan itibaren 25 trabzan (kol için) örelim. 2 zincir çekip 37 trabzan ( arka için) örelim. 2 zincir çekip 25 trabzan ( kol için) örelim. 2 zincir çekip 20 trabzan ( ön için) örelim. Aşağıya şema halinde ekledim bakarsanız daha rahat anlayabilirsiniz bu kısmı.
2. Sıra ) 3 zincir çekip geri dönelim ve bir sonraki yuvaya 1 tane trabzan yapalım. 2 zincir çekip bir yuva atlayalım ve diğer yuvaya trabzan yapalım. *Ayrımlara geldiğimiz zaman 2 zincir çekmiş olduğumuz yuvaya 1 trabzan 2 zincir ve 1 trabzan yapalım. *
Her ayrıma geldiğimizde bunu yapmayı unutmayalım. Ayrım kısımlarına dikkat ederek 1 yuva atlayıp 1 trabzan yaparak sıra sonuna gidelim.
3. Sıra ) 3 zincir çekip geri dönelim. Bütün yuvalara trabzan yapalım. Ayrımlara gelince * işlemini yapmayı unutmayalım.
Robamız 2. ve 3. sıranın tekrarından oluşuyor. Bir sırada kutucuk yaparken diğer sırada hep trabzan yapıyoruz. Bu şekilde toplam 14 sıra artma yapmış olacağız.
Simdi bedenle kolu birleştirme kısmına geçelim . Ön tarafı örelim ayrım kısmına gelince yuvaya 1 trabzan yapalım. 2 zincir çekelim ve kolu es geçip arka bedenin ayrım yuvasından itibaren trabzanlar yapalım. Diğer taraf için de aynı işlemi yapalım.
Modele ( bir sıra kutucuk, bir sıra trabzan) aynı şekilde devam edelim. En baştan itibaren 19 sıra olunca roba tamamlanmış oluyor.
KENAR SÜSÜ
Şimdi sıra kenar süsünü yapmaya geldi. Yapacağımız işlemi kol oyuntusunda ve bedenin etrafında uygulayacağız. Robada kaldığımız kısımdan düz taraf bize bakacak şekilde devam edeceğiz.
1 zincir çekelim ve belli bir mesafedeki yuvaya 7 tane trabzan yapalım. Belli bir mesafe belirleyip sık iğneyle sabitleyelim. Tekrar uzaktaki bir yuvaya 7 tane trabzan yapalım ve uzağa sık iğneyle sabitleyelim. Bu şekilde bütün roba etrafını dönelim.
NOT : Burada belli bir mesafe yazdım çünkü herkesin eli farklıdır. Tutunduğumuz yer çok uzak olmamalı ki robamız büzülmesin. Çok yakın olursa da süsümüz fırfırlı gibi durur. Kendi elinizin sıkılığı veya gevşekliğine göre bunu rahatlıkla ayarlayabilirsiniz.
Kenar süslemesini de yaptığımıza göre düğmelerimizi dikelim. ( ipimin rengine uygun düğme bulunca 3 tane dikmeyi düşünüyorum ben)
Son işlem olarak da kumaşa birleştirmek kaldı.
Son işlem olarak da kumaşa birleştirmek kaldı.
Etek boyunu tercihinize göre ayarlayın ve bedene dikin. Eteğin genişliğini ben 120 cm civarı ayarladım. Biraz da büzdürerek diktim. Boy olarak da 40 cm yeterli diye düşündüm. Yaklaşık 3.5 - 4 yaşa göre bir elbise çıktı benim elimden. İsteğe göre sayılarla oynama yapabilirsiniz.
Benim kullandığım kumaş aslında hiç giyilmeyen bir elbiseydi ve böyle değerlendirmeyi düşündüm. Sizler kumaş alarak da yapabilirsiniz. Poplin kumaşlar bunun gibi elbiseler için uygun olur diye düşünüyorum. Yaptığım araştırmalardan bu sonuca vardım. Hem pamuklu olduğu için terleme de yapmaz.
İp tercihinizi de pamuklu iplerden yana yaparsanız eğer çok güzel sonuçlar çıkacaktır. En azından doğal ve yaz mevsimi için daha uygun olur.
Benim elbiseyle ilgili anlatacaklarım bu kadar. Umarım beğenmişsinizdir. Eminim sizler kendinizden de bişeyler katarak daha güzellerini yaparsınız.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlar onaylandıktan sonra yayınlanmaktadır. Değerli yorumlarınızı eksik etmeyiniz. Hemen teslim ürünler için
shopier.com/orgu_tutkum
adresini ziyaret edebilirsiniz.